Adressen van bewindslieden via sportapp Strava te achterhalen

De woonadressen van drie leden van het kabinet-Rutte IV zijn via de sportapp Strava te achterhalen. Met de app registreerden zij of hun medesporters hardlooprondjes en fietsroutes waarvan er telkens minstens één bij hun eigen huis begon. Doordat de betrokken ministers en staatssecretaris hun profiel niet afschermden, was lange tijd voor iedereen te bekijken waar deze bewindslieden tot op het huis precies woonachtig zijn.

Het gaat om de adressen van minister Micky Adriaansens, minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Marnix van Rij. Hun woonadressen in respectievelijk Blaricum, Rotterdam en Amsterdam worden door hun profielen op de sportapp Strava geopenbaard. Zij liepen of fietsten alle drie minstens één route die begon of eindigde bij hun eigen huis en die na afloop van de loop- of fietstocht automatisch naar Strava werd geüpload.


Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens fietste eind vorig jaar bijvoorbeeld een rondje door Blaricum, Huizen, Naarden en Bussum. Ze legde iets meer dan twintig kilometer af en deed daar exact 1 uur en 1 minuut over. Ze begon en eindigde haar fietstocht bij een woning in Blaricum: niet geheel toevallig de woning van Adriaansens zelf. De route die Adriaansens heeft afgelegd, inclusief het start- en eindpunt, zijn voor iedereen online te bekijken. Zo is dus gemakkelijk te achterhalen waar Adriaansens woont.

 

Het profiel van minister Adriaansens op Strava.


Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken stelt desgevraagd dat de minister de app eenmalig heeft gebruikt voor een 24-uursfietsactie voor 3FM Serious Request. “Samen met collega’s van TwynstraGudde, mijn toenmalige werkgever, zamelden we geld in om Zuid-Amerikaanse regenwouden te beschermen en herstellen,” laat de minister via haar woordvoerder weten. “Ik was op dat moment nog niet beëdigd als minister en heb er niet bij stilgestaan dat mijn gegevens voor anderen zichtbaar zouden worden,” zegt de minister. Het profiel van Adriaansens op de sportapp is inmiddels verwijderd.


Zeer kwalijk
Ook bij minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge, waarvan bekend is dat hij regelmatig de hardloopschoenen aantrekt of de fiets pakt, kan achterhaald worden waar hij exact woont. Alhoewel De Jonge ervoor gezorgd heeft dat zijn huis in Rotterdam op de routes die hij aflegt niet zichtbaar is, is het in één geval niet helemaal gelukt om zijn adres verborgen te houden. De route in kwestie liep hij in de lente van 2018 met twee personen die de app ook gebruiken. Op de route die een van die twee personen heeft geüpload is het beginpunt, de woning van De Jonge, niet afgeschermd. Ze rennen met z’n drieën meerdere rondjes over Katendrecht en doen er 28 minuten over.

 

Het profiel van minister De Jonge op Strava.


“Minister Hugo de Jonge gebruikt de sportapp Strava al geruime tijd en zijn profiel is inderdaad openbaar,” zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken daarover. “Wel heeft hij zelf zijn adres afgeschermd. Het zou zeer kwalijk zijn als er mensen zijn die door middel van het raadplegen van Strava informatie vergaren waar ze heel andere intenties mee hebben.” Het ministerie stelt echter ook dat het sowieso niet ingewikkeld is om het woonadres van De Jonge op internet te achterhalen.

Voor journalistieke verhalen als deze ben ik volledig afhankelijk van mijn abonnees en donateurs. Zij geven mij de ruimte om onafhankelijke journalistiek te bedrijven en dit soort onthullingen te doen. Hoe meer abonnees en donateurs een bijdrage willen leveren, hoe meer van dit soort verhalen ik kan maken. Help me nu ook de macht te controleren en ongure zaken aan de kaak te stellen. Word abonnee voor drie euro per maand of doneer.


Niet bewust
Dan is er nog staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Marnix van Rij. Hij fietste vorig voorjaar 46 minuten en 48 seconden een rondje om Ouderkerk aan de Amstel, een dorp ten zuiden van Amsterdam. Die route begon en eindigde bij een appartementencomplex in onze hoofdstad. En laat dat nou net het appartementencomplex zijn waar Van Rij met zijn gezin woont. Het naar Strava geüploade kaartje laat wat de woning van Van Rij betreft weinig aan de verbeelding over.


“De betreffende activiteiten op Strava zijn van vóór de beëdiging van Van Rij als bewindspersoon,” zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. “De staatssecretaris was zich niet bewust dat deze informatie online voor iedereen zichtbaar was. De staatssecretaris heeft meteen naar de instellingen van zijn Strava-account gekeken en alles wegende heeft de staatssecretaris besloten zijn account af te sluiten zodat de informatie niet langer vindbaar is.”

 

Het profiel van staatssecretaris Van Rij op Strava.


Hoogleraar Internetveiligheid aan de Universiteit Twente Aiko Pras erkent dat dit een potentieel veiligheidsprobleem is. “Vanuit een puur persoonlijk veiligheidsrisico is het beter dat politici hun adres afschermen,” zegt Pras. “Er is een gebrek aan bewustzijn bij politici voor de keerzijde van het internet. Men ziet vaak alleen de door de fabrikant geschetste gebruikersvoordelen en niet de mogelijke problemen. Alleen als bewindslieden beter de keerzijde van ict leren begrijpen, kunnen risico’s zoals deze voorkomen worden.”


Daar kan hoogleraar Veiligheid en Recht aan de Universiteit Leiden Erwin Muller zich in vinden. “Ik zou het goed vinden als ministers en staatssecretarissen, maar ook Kamerleden, zich bewust zijn van het feit dat met het gebruik van zo’n app bepaalde persoonlijke gegevens openbaar kunnen worden gemaakt,” zegt Muller. “Ze moeten echt opletten welke gegevens ze zelf openbaar maken. Het is een groot goed dat we in Nederland politici in het wild kunnen tegenkomen, maar als er een reële dreiging is, zoals bij minister De Jonge het geval is, moet je echt waakzaam zijn.”


Volgens Muller hebben de veiligheidsdiensten hier ook een aandeel in. “De politie en de inlichtingendiensten zouden moeten weten dat dit soort apps er zijn en welke risico’s daaraan verbonden zijn. Zij moeten de betrokken bewindslieden daar dan ook goed over informeren,” zegt de hoogleraar. “Als de bewindslieden niet willen dat hun adres openbaar is en als dat ook vanuit een beveiligingsperspectief niet wenselijk wordt gevonden, scherm het dan af.”


Naast de drie bewindslieden hebben ook minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher, minister van Defensie Kajsa Ollongren, staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat en staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg een eigen account op Strava. De profielen van deze vier bewindslieden zijn echter wel afgeschermd of bevatten geen tot hun woonadres herleidbare activiteiten. ●

Opbrengsten en uitgaven
Journalistiek onderzoek kost tijd en geld. Dit verhaal heeft mij als zelfstandig journalist 12 uur werk gekost. Daarmee is dit verhaal wat arbeidslast betreft 409,08 euro waard. De eindredacteur heeft een vergoeding van 20,00 euro gehad. De totale waarde van alle journalistieke werkzaamheden voor dit verhaal komt daarmee neer op 429,08 euro.

Door de bijdrage van mijn abonnees en donateurs heeft dit verhaal tot dusver 59,30 euro opgeleverd. Helaas heb ik dus nog niet alle kosten voor dit verhaal weten te dekken. Help me nu om in de toekomst rendabele artikelen te maken en sluit een abonnement af of doe een donatie. Als je een jaarabonnement afsluit, krijg je er ook nog een leuk welkomstcadeautje bij. Én je steunt mij natuurlijk geweldig. Overweeg het eens!

Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nog meer bijzondere verhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.