Bij een journalistiek model zoals het mijne zijn er vaak vragen te over. Niet gek. Op deze pagina probeer ik de meest voorkomende vragen van een antwoord te voorzien en kun je mij ook wat beter leren kennen. Mocht je desondanks nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met me op te nemen, dan zorg ik ervoor dat er op die vraag ook een antwoord komt.

Wat vind je leuk?
Poffertjes, kranten uit andere landen, cd’s, cassettebandjes, platen, ansichtkaarten, magneten van verschillende steden, Tilburg, kamerplanten, chocoladebroodjes van de Albert Heijn, mooie posters, speciaalbieren, toevalligheden, journalistiek onderzoek doen, de monchoutaartjes van Karakter Tilburg, verlaten gebouwen, winkelcentra met een veelbelovende toekomst die geen werkelijkheid is geworden, tortellini, treinreizen, autorijden, van die TikToks waarin ze kasten helemaal netjes aanvullen (#restocking), Friesland, België, foto’s maken met wegwerpcamera’s en overhemden. En vast nog wel meer.

Wat vind je niet leuk?
Trage mensen, mensen die niet doorlopen, mensen die niet doorhebben dat ze gruwelijk in de weg staan, banken waar je geen geld meer kunt storten, winkels waar je niet meer contant kunt betalen, vieze straten, whiskey, grote multinationals die geen of te weinig belasting betalen, mensen die hun positie op de vastgoedmarkt misbruiken, verzekeringsmaatschappijen die enorme winsten maken, durfkapitalisten, mensen die alleen in extremen denken, wielrenners, mensen die opscheppen over hun elektrische auto, boeren die hun boer-zijn als excuus voor álles gebruiken en witte sneakers aanhebben op een regendag. En vast nog wel meer.

Waarom ben je deze website begonnen?
Ik ben deze website begonnen als een aanklacht tegen het huidige medialandschap. Freelancers worden in de journalistieke sector zeer slecht betaald voor precies hetzelfde werk dat hun collega’s in vaste dienst doen, en ik ben niet bereid om in dat stramien te stappen. Door abonnementen direct aan mijn lezers te verkopen, kom ik in verzet tegen de verschraling van het medialandschap. Dat het grootste deel van de Nederlandse media voornamelijk in handen is van twee grote uitgeverijen stemt me ook droevig. Deze website zorgt ervoor dat ik volledig onafhankelijk van welke redactie dan ook kan opereren en echte vrije journalistiek kan maken. Dat is iets waar iedere burger in Nederland voor zou moeten staan.

Waarom heb je abonnees nodig?
Ik heb abonnees nodig om mijn journalistieke verhalen mogelijk te kunnen maken. Behalve incidentele subsidies krijg ik geen vaste vergoeding voor de verhalen die ik op deze website plaats. Mijn abonnees zorgen ervoor dat ik voldoende financiële middelen heb om journalistieke verhalen te kunnen blijven maken.

Over wat voor onderwerpen schrijf je?
Ik vind veel onderwerpen interessant om te onderzoeken, maar mijn producties gaan vooral over politiek en de verhouding tussen autoriteit en het individu; tussen overheid en burger, tussen vastgoedbedrijf en huurder, tussen kerk en kerkganger. Daarnaast publiceer ik interviews met frisse en kritische geesten die een belangrijke rol in de maatschappij vervullen.

Ik heb een vraag over mijn abonnement.
Als je een vraag hebt over je abonnement, stuur dan vooral een mailtje naar support@rensvandeplas.nl, dan zoeken we samen naar een goed antwoord op je vraag.