Dag vreemdeling,

Bijzonder om op deze manier kennis te maken. Jij loopt of fietst gewoon rustig door de stad, en ineens kom je een sticker tegen, met een QR-code erop. Tijd voor echte, onafhankelijke journalistiek, staat er boven de QR-code. Wat heb ik nou aan m’n klomp hangen, denk je vast. Dat moet wel veelbelovend zijn. Echte, onafhankelijke journalistiek, daar heeft een type als jij wel echt oren naar. Dat kun je van mijlenver zien aankomen. Van alle mensen die hier nu lopen of fietsen, kon het niemand anders zijn dan jij die de QR-code zou scannen. Goed gedaan.

En je kunt het jou ook niet kwalijk nemen, natuurlijk. Jij bent een nieuwsgierig mens. Altijd in voor een avontuur. En je denkt ook wel wat van die media van tegenwoordig. Ze zijn te links, te rechts, te neutraal of te subjectief, ze vertellen niet het hele verhaal, of je vindt Eva Jinek gewoon geen leuk mens. Wat de reden ook is, hij was belangrijk genoeg om je telefoon uit je zak te pakken en de QR-code te scannen. Of je tablet, maar die pak je niet uit je zak, en daar lopen mensen niet zo vaak mee over straat om QR-codes te scannen. Sterker nog, ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die met zijn tablet in de hand door de straat loopt. Enfin.

Ik ben Rens van de Plas. Ik heb deze sticker waarschijnlijk opgeplakt. Een jonge, zelfstandige journalist die in oktober 2020 deze website is begonnen. Op deze website plaats ik mijn eigen journalistieke verhalen. Verhalen die ik de moeite waard vind. Grote mediabedrijven betalen freelancers in de journalistiek maar bar slecht, en de arbeidsomstandigheden van die journalisten zijn ook niet altijd even goed. Vandaar dat ik het zelf wil proberen. Lezers kunnen een abonnement afsluiten op mij, en op die manier kan ik geheel onafhankelijk en zelfstandig journalistiek bedrijven. Een mooie deal, al zeg ik het zelf.

Ik hoop dat jij eens zo’n abonnement op mij wilt overwegen. En ik snap het wel, je sluit natuurlijk niet zomaar een abonnement af op de eerste de beste journalist waarvan er een sticker op een paal hangt. Tuurlijk niet, dat zou wel erg naïef zijn. Lees vooral eerst eens wat ik al eerder gemaakt heb. Mijn stukken vind je op mijn homepagina. Daar kom je door op mijn naam te klikken, bovenaan deze website. Mocht je mijn verhalen leuk vinden, dan kun je eens naar de abonnementen kijken. Ze zijn er al vanaf 3 euro per maand. Voor de prijs van een kop koffie en een sprits, zeg ik altijd maar.

Mocht je nou geen abonnement willen afsluiten, of dit een totaal debiele manier van marketing vinden, dan zijn we natuurlijk even goede vrienden. Dan loop jij weer verder, naar een andere plek in de stad, en ga je verder met je leven, en ik met het mijne, en op den duur vergeet je me. Maar ik zal jou niet vergeten. Jij hebt deze tekst gelezen. Dat is al flink wat waard. Dank daarvoor.

Hopelijk mag ik je gauw als abonnee verwelkomen. Dan krijg je ook een kaartje in de bus, van mij. En dat is echt heel leuk, heb ik van andere abonnees gehoord. Dus als je die ervaring ook wilt hebben, dan zou ik mezelf abonneren. Maar ik ben dan ook niet helemaal objectief, natuurlijk. Tot snel, hopelijk, beste vreemdeling!